akingi

Nyt kun olemme päässeet tämän huiman saagan alkuun, on aika uppoutua kolmannen osan tapahtumiin. Uskomaton seikkailu Hobittien kotikonnuilta on vienyt jo pitkälle ensimmäisten elokuvien, Sormuksen Ritarit ja Kaksi Tornia kautta. Pahin on kuitenkin vielä edessä, sillä mitä lähemmäs Mordoria he pääsevät, sitä vaikeammaksi kulku muuttuu ja sitä voimakkaammaksi valtasormus vahvistuu.

Tässä yli kolmituntisessa, trilogian viimeisessä osassa palataan ensin siihen, mistä kaikki alkoi. Takauma sijoittuu ajalle, jossa Klonkulla oli vielä valtasormus, ja hän murhaa sukulaisensa Déagolin saadakseen sen täysin haltuunsa. Edellisissäkin elokuvissa luodun alkutakauman jälkeen siirrytään suoraan toimintaan, sillä sota on alkamassa Sauronin joukkoja vastaan. Asetelma vaikuttaa jo alkuun tuhoontuomitulta, mutta nyt kaikki onkin siis kiinni sormuksesta, joka on Frodolla vielä hallussaan.

Sormuksen kantajienkin välillä asiat vaikeutuvat, sillä Klonkku väittää Frodolle, että Samvais pyrkii saamaan sormuksen itselleen. Tästä Frodo kimpaantuu, ja yrittää passittaa Samvaisin takaisin kotiin.

Seka sorto vallitsee kaikkialla, sillä sota on syttynyt. Morgul-armeija aloittaa Minas Tirithin piirityksen, jossa käskynhaltija Denethor suree menetettyä poikaansa Boromiria. Gandalf ja Pippin saapuvat tänne, ja haluavat kostaa. Gandalf kuitenkin velhonviisaudellaan ymmärtää Sauronin ylitsepääsemättömän mahdin ja varoittelee joukkoja.

Toisaalla Frodo joutuu pedon, Lukitarin kynsiin, ja Sam luuleekin hänen kuolleen. Hän ottaa siis sormuksen kantamisvastuun harteilleen. Myöhemmin selviääkin, että Frodo on vielä elossa ja Sam onnistuu vapauttamaan hänet Cirith Ungolin tornista. Matka kohti Tuomiovuorta voisikin siis jatkua, mutta tornin ja Tuomiovuorten välillä on suuri armeija, ja varma kuolema odottamassa. Aragorn onnistuukin hämäämään armeijan Mustalle Portille, jotta Frodo ja Sam pääsisivät jatkamaan matkaansa.

Aragorn
Aragorn

Loppua kohden sormuksen mahti on viime metreillä niin suuri, että Frodo antautuu näille vieteille. Klonkku kuitenkin hyökkä Frodon kimppuun ja puree hänen sormensa poikki saadakseen sormuksen takaisin itselleen. Lopulta hän putoaakin alas laavavirtaan, ja Sauron on lopullisesti kukistettu. Näiden kauan sormukseen sitoutuneiden voimien vapautuminen aiheuttaa uskomattoman shokkiaallon, jossa suurin osa örkeistä menehtyy. Frodo ja Sam ovat vielä saarroksissa, kunnes Gandalf pelastaa heidät.

Suuret seikkailut saavat melko onnellisen lopun, sillä Sam palaa takaisin Kontuun, todeten ”No, kotona ollaan.” Frodo ei kuitenkaan palaa jäädäkseen, vaan jatka kohti kuolemattomia maita Gandalfin ja muiden kumppanien kanssa. Eksy ehdottomasti elokuvan äärelle ymmärtääksesi tarinan kokonaisuudessan ja mahtipontisuudessaan!