Monet klassikkoelokuvat perustuvat klassikkokirjoihin. Yllättäen klassikkokirjoista tehdyt modernitkin elokuvat yltävät “klassikko”-määritelmän tasolle, kun niistä tehdään elokuva. Klassikkokirjojen määritelmään pätevät samat säännöt kuin klassikkoelokuviin, joten kun klassikkokirjasta tehdään elokuva, se on helppo leimata klassikoksi, kunhan kirjan juonta mukaillaan mahdollisimman hyvin.

  • Tuulen Viemää

gone-with-the-windKirja julkaistiin vuonna 1939 ja elokuva tehtiin samana vuonna. Elokuva ja kirja kertovat rikkaasta etelävaltiolaisesta Scarlett O’Harasta, joka joutuu mukaan sisällissodan pyörteisiin, ja hänen ihmissuhteistaan muun muassa Rhett Butlerin kanssa. Tuulen Viemää on yksi maailman tunnetuimmista ja rakastetuimmista tarinoista niin kirjana kuin valkokankaalla.

  • Hohto

Elokuva on Stanley Kubrickin ohjaama kauhuelokuva vuodelta 1980. Se perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin. Elokuvan päähenkilo saa työpaikan syrjäisen hotellin talvihoitajana. Häntä kuitenkin varoitetaan työhaastattelussa, että vuonna 1970 hotellin talvihoitajana toiminut mies sairastui ”mökkihöperyyteen” ja tappoi perheensä. Hän ottaa kuitenkin työn vastaan. Stephen Kingin romaani luokitellaan klassikoksi, samoin kuin Hohto-elokuva, vaikka herra King ei kuitenkaan ollut tyytyväinen tähän alkuperäiseen elokuvateokseen.

  • Kellopeliappelsiini

Romaani julkaistiin jo vuonna 1962 ja elokuva ilmestyi vuonna 1971. Elokuva on kertomus nuoresta sosiopaatista, Alex de Largesta, jonka elämä pyörii äärimmäisen väkivallan ympärillä. Kertomuksen alussa Alex käy huumemaitoa tarjoilevassa Korovan maitobaarissa kaveriporukkansa kanssa. Elokuva sai paljon huomiota, koska monet tulkitsivat sen väkivaltaa ihannoivaksi, vaikka sanoma on todellisuudessa aivan päinvastainen.

  • Viidakkokirja

Romaani julkaistiin jo vuonna 1894, ja ensimmäinen elokuvaversio tehtiin vuonna 1967. Tästä kirjasta on tehty monia animaatioita sekä näyteltyjä versioita vuosien mittaan. Kirja on tarinakokoelma Intian viidakoista. Keskeiset kolme tarinaa kertovat viidakossa susien kanssa kasvaneesta Mowgli-pojasta. Viidakkokirjaa rakastavat kaikenikäiset lukijat ja katsojat.

  • Rakkauden sivut

Rakkauden sivut, joka tunnetaan tosin paremmin englanninkielisellä nimellä The Notebook, on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut Nick Cassavetesin ohjaama romanttinen elokuva, joka kertoo rakkauden kestämisestä. Se perustuu Nicholas Sparksin romaaniin vuodelta 1996. Vaikka kirja onkin vuodelta 1996, ja elokuva 2000-luvun paremmalta puolelta, nämä molemmat luokitellaan silti klassikoiksi tarinan juonen, henkilöiden ja kiehtovan dialogin takia. Eikä tarinassa käytetä väkivaltaa, seksiä tai erikoisefektejä.