psyko

Tänään käsittelemme ja perehdymme yhteen kaikkien tuntemista elokuvista. Kyseessä on vuonna 1960 ensi iltansa saanut Psyko, joka perustuu legendaarisen Alfred Hitchcockin samannimiseen kirjaan.

Tarinan juoni on monelle kauhuelokuvalle tuttu, mutta Hithcocin tapaan siinä on runsaasti lisämausteita niin että kihelmöivä jännitys säilyy loppuun saakka.

Koko tapahtumaketju saa alkunsa kun nuori ja kaunis Marion Crane (Janet Leigh)päätyy pakomatkallaan syrjäiseen hotelliin. Hotellia pitää Norman Bates eli Anthony Perkins, joka on ujo ja syrjäänvetäytyvä peräkammarinpoika.

Marion on anastanut rahaa pomoltaan ja on pakomatkalla, kuitenkin keskustelu herkän ja ujon Normanin kanssa saa Marionin omatunnon soimaan ja hän päättää palauttaa anastamansa rahat heti aamulla. Marionin ollessa suihkussa mystinen vanha nainen puukottaa hänet yllättäen kuoliaaksi. Tämä onkin varmasti yksi elokuvahistorian kuuluisimmista kohtauksista ja on saanut monen pelkäämään suihkuverhon käyttöä…itseni mukaanlukien!

Suihku puukotuksesta alkaa tapahtumaketju, joka pitää katsojan otteessaan koko elokuvan ajan, eikä jännitys helpota edes siinä vaiheessa kun lopputekstit ilmestyvät näytölle.

Koko tarina on rakennettu niin hyvin ja Hitchcockmaisella jännityksellä, että elokuva säilyy katsojan mielessä vielä kauan sen katsomisen jälkeenkin.

Ei siis olekaan mikään ihme että elokuva on noussut yhdeksi kaikkien aikojen klassikko filmeistä ja jaksaa edelleen hurmata tiiviillä tunnelmallaan.

Tätä elokuvaa voi suositella kaikille joiden mieleen tiivistunnelmainen jännitys on, sillä tässä jos missä on tarjolla sekä jännitystä että upeaa elokuvataidetta, kaikkia samassa paketissa.