lumiere

Lumièren veljekset tekisvät todellista maailmanhistoriaa, kun he vuonna 1895 päättivät järjestää maailman ensimmäisen elokuvanäytöksen. Nämä kaksi veljestä käyttivät tähän projektiin vuosia ja lopulta nuo pitkät tunnit todella maksoivat itsensä takaisin vuonna 1895, jolloin Grand Cafeen takahuoneessa yleisö koki jotakin todella uutta ja erilaista!lumiere

Maailman ensimmäinen elokuvaesitys oli kooste lyhyistä filmeistä, jotka olivat kestoltaan noin 38-49 sekuntia. Elokuvien pääsylippu maksoi yhden frangin ja elävät kuvat alkoivat hyvin pian kulkea huhupuheena Pariisilaisten keskuudessa. Muutamassa päivässä elokuva oli saanut sellaisen kiinnostuksen aikaiseksi, että sinne jonotti tuhansia ihmisiä. Syy miksi elokuvat olivat kestoltaan niin lyhyitä, oli se, että kyseiseen aikaan leikkaamista ei vielä tunnettu ja sen aikainen kamera pysi paikoillaan vain lyhyen aikaan. Elokuvissa ei ollut varsinaisia käsikirjoituksia, vaan ne käsittelivät ja kuvasivat arkipäivän tapahtumia. Nykyisin elokuvat ovat käsikirjoitettuja ja usein fiktiivisiä kertomuksia, joiden valmistumiseen menee runsaasti sekä aikaa että rahaa.

Ensimmäiset elokuvat olivat myös mustavalkoisia ja mykkiä, sillä äänielokuv alöi itsensä läpi vasta niinkin myöhään kuin 1920-luvulla. Elokuvan alkuaikoina ei osattu kuvitella minkälaisen kehityksen elokuvat tulisivat kokemaan tulevaisuudessa.

Yleisö oli halitioissaan ensimmäisestä elokuvanäytöksestä ja tunteet vaihtelivat naurusta suureen ihmetykseen. Elokuvat jotka silloin esitettiin olivat nimiltään… Työläiset lähtevät Lumièren tehtaasta, Meri ja Puutarhuri. Puutarhuri-elokuva oli komedia, joka kirvoittikin yleisössä valtavan naurunremahduksen.

Tämä kyseinen näytös aloittikin audiovisuaalisen median maailmanvalloituksen, joka on nähtävissä vuonna 2017 mitä suuremmissa määrin. Nykyisin emme voisi kuvitella maailmaa ilman erilaisia medioita, jopa niin suuressa määrin että siitä on tullut jonkinlainen riippuuvuuden aihe monille meistä.