bat

Kuulkaas hyvät ihmiset. Tämän kertainen postauksemme käsittelee amerikkalaisen Jim Carreyn, aikamme suuren lahjakkuuden, ehkä yhtä parhaista elokuvista, nimittäin Ace Ventura: Luonto kutsuu -komediaa. Makuasioista voi toki kiistellä, eikä tämä elokuva varmasti aivan jokaisen mielestä mikään klassikko ole, mutta ne ihmiset ovat väärässä. Niin hirvittävän väärässä. Niitä ihmisiä en elämääni halua.

Juoni

Maailman ainoa lemmikkietsivä Ace Ventura on saanut hermoromahduksen epäonnistuttuaan erään pesukarhun pelastusoperaatiossa korkealla vuoristossa. Hän on siitä järkyttyneenä päättänyt vetäytyä koko loppuelämäkseen tiibetiläiseen munkkiluostariin. Munkkiluostarin rauha kuitenkin rikkoutuu, kun häntä tullaan henkilökohtaisesti paikan päältä hakemaan suorittamaan vaarallista ja vaativaa tehtävää. Afrikkalaisheimoilta on kadonnut pyhä lepakko. Sen poissaolo uhkaa heimojen välistä rauhaa, ja etenkin edessä olevia häitä. Tehtävä ei todellakaan ole helppo, sillä Ace Ventura pelkää lepakoita kuollakseen. Hän kuitenkin ottaa tehtävän vastaan ja siitä alkaa suuri, paikoin eeppiset mittasuhteet saavuttava seikkailu syvällä Afrikassa.

acee

Kuolemattomia lausahduksia

”Nih-hi-hii-nkö?”  ja ”Luu-huu-se-ri” ovat varmasti kaikkein tunnetuimmat lausahdukset tästä ja tätä edeltävästä elokuvasta.

“Like a glov-vve” Ace sanoo parkkeeratessaan autonsa täydestä vauhdista kahden auton väliin.

”Guano-kuppeja. Kerää koko sarja” Ace sanoo kuulleessaan syöneensä juuri guanosta tehdyltä lautaselta.

”Sinä olet varmaan se Monopoly-tyyppi” Ace sanoo kaljupäiselle miehelle hienostoväen juhlissa.

Oikeastihan nuo kaikki lausahdukset ovat tuhat kertaa hauskempia englanninkielisinä, mutta naurattaa ne noinkin.

Kaiken kaikkiaan Ace Ventura: Luonto kutsuu on yhtä jatkuvaa vitsien ja hauskojen tilanteiden ilotulitusta, aivan elokuvan alkuhetkistä lopputeksteihin saakka. Mikään komedia sitä ennen tai sen jälkeen, ei ole tuntunut samalta.

Ace Ventura: Luonto kutsuu on myös elokuva, joka automaattisesti ja välittömästi yhdistää ihmisiä: monta kertaa jos kyseinen klassikkoelokuva tulee puheeksi kahvipöytäkeskusteluissa, koska useinhan se niissä esiin siis tulee, alkaa niiden ihmisten välillä, jotka elokuvan ovat nähneet, aivan hillitön elokuvasta tuttujen kohtausten kuvailu, tai juurikin noiden hauskojen lausahdusten toistelu. Monesti tällaisista tilanteista olen lähtenyt mukanani yksi uusi sydänystävä, sillä jos ihminen on tosiaan katsonut tämän elokuvan niin monta kertaa, että muistaa kohtauksia sanasta sanaan ulkoa, ei sellainen ihminen voi olla huono ihminen. Sellainen ihminen on ihminen, jonka minä haluan pitää lähelläni.