Elokuvat ja pokeri

Pokeripöydät ovat hyvinkin tuttu näky elokuvissa. Ymmärrettävästikin näin, sillä edustaa jännitystä ja vaarallisuutta, joka kiehtoo monia katsojia. Elokuvien pokeripelejä voidaan usein pitää elämän vertauskuvana, ja panokset vaihtelevat rahasta ihmissuhteisiin.

Miksi pokeri on osana niin monia elokuvia?

Pokeri on luonteensa vuoksi ihanteellinen ympäristö tarinoille, jotka kertovat elämästään kamppailevista altavastaajista tai epätoivoisista uhkapelaajista. Elokuvissa, joissa esiintyy pokeria, nähdään usein jännittäviä yhteenottoja eri elämäntilanteista tulevien vastustajien välillä, mikä osoittaa katsojille, kuinka monimutkaista ja arvaamatonta peli voi olla. On tarinoita, joissa bluffaaminen on tärkeässä roolissa, kun onni on muuttumassa milloin tahansa, kun taas toisissa pelaajat panevat koko pelikassansa peliin toivoen voittoa.

Toinen syy, miksi pokeri on niin suosittu elokuvissa, on se, että se tarjoaa elokuvantekijöille runsaasti mahdollisuuksia luoda visuaalisia metaforia pelimerkkipinojen ja pelityylien avulla. Pokeri antaa myös näyttelijöille enemmän tilaa tutkia hahmojensa tunteita; pinnan alla on aina jotain, joka lisää syvyyttä ja monimutkaisuutta jokaiseen kohtaukseen, jossa pokeripöytä on mukana. Yleisön on myös helpompi samaistua tällaisiin tilanteisiin, kun he näkevät hahmojen taistelevan omia henkilökohtaisia demoneitaan vastaan korttien, pelimerkkien, onnen ja taitojen avulla.

Pokerielokuvia useilta vuosikymmeniltä

Varhaisin esimerkki elokuvassa esitetystä pokerista on peräisin 1930-luvulta, kun elokuvassa The Round Up (1935) nähdään hahmojen pelaavan viiden kortin arvontapeliä. Tämän jälkeen pokeria pelattiin 1940- ja 1950-luvuilla useissa lännenelokuvissa, kuten Red Riverissä (1948), The Gunfighterissa (1950) ja Silver Cityssä (1951). Kaikissa näissä elokuvissa päähenkilö on yleensä mukana suurilla panoksilla pelatussa pelissä, joka johtaa usein dramaattisiin bluffaus- ja jännityskohtauksiin.

Muita pokeria sisältäviä elokuvia ovat esimerkiksi The Sting (1973), Maverick (1994), Casino Royale (2006) ja 21 (2008). Kaikissa näissä elokuvissa käsitellään pokeriin liittyviä petoksen ja riskinoton teemoja, kuten korttien laskemista, bluffaamista ja vastustajan paljastusten tunnistamista.

Viime aikoina Molly’s Game (2017) kertoo Molly Bloomista – Hollywoodin eliitin pokerinpelaajien emännästä. Vaikka Molly’s Game näyttää katsojille, mitä vaaditaan, jotta olisi pokerin asiantuntijapelaaja, se toimii myös varoittavana tarinana siitä, että uhkapelaamiseen ei kannata uppoutua liian syvälle – mikä on heijastunut lukuisissa muissa pokeri-aiheisissa elokuvissa ajan mittaan.