Klassikkojen klassikko: Tuulen viemää

Tuulen viemää on vuonna 1939 valmistunut amerikkalainen eeppinen, hyvin historiallinen ja romanttinen elokuva, joka perustuu Margaret Mitchellin samannimiseen romaaniin vuodelta 1936. Elokuva on epäilemättä kaikkien aikojen kuuluisin: se keräsi aikoinaan ennätyksellisen määrän Oscareita ja lienee koko elokuvahistorian suurin yleisömenestys.

Tarina

Elokuva kertoo tarinan Scarlett O’Harasta, georgialaisen plantaasinomistajan voimakastahtoisesta tyttärestä ja hänen romanttisesta tavoittelustaan Ashley Wilkesiä kohtaan, joka on naimisissa hänen serkkunsa Melanie Hamiltonin kanssa. Amerikan sisällissodan ja jälleenrakennusajan taustaa vasten tapahtuva Tuulen viemää seuraa Scarlettin ja hänen perheensä selviytymistä alati muuttuvassa yhteiskunnassa. Elokuvan aikana Scarlett oppii rakkaudesta, menetyksestä, rohkeudesta ja sinnikkyydestä eläessään muuttuvassa maailmassa. Sota-aikana saamiensa erilaisten kokemusten seurauksena Scarlett lopulta oivaltaa, että on olemassa asioita, jotka ovat aineellista omaisuutta tärkeämpiä, kuten uskollisuus ja ystävyys. Tuulen viemää -elokuvan pitäessä roolia menestyneimpänä elokuvana, on Bitcoin puolestaan maailman suosituin kryptovaluutta, joka tuli yleiseen kiertoon vuonna 2009. Tutustu tarkemmin bitcoinien ostamiseen ostabitcoineja.com -sivustolla.

Näyttävä ensi-ilta

Ennen kuin Tuulen viemää -elokuva sai ensi-iltansa, sitä edelsi kolme päivää kestäneet juhlat ja paraatit. Atlantan kaupunki koristeltiin etelävaltojen lipuilla ja vanhoja taloja esittävillä kulisseilla. Kuvernööri julisti ylimääräisen vapaapäivän ja esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter on kertonut Tuulen viemää – ensi-illan olleen hänen lapsuutensa suurin tapaus. Elokuva sai laajaa suosiota sekä kriitikoilta että yleisöltä. Elokuvahistorioitsija David Thomson kutsui sitä “kaikkien aikojen suosituimmaksi elokuvaksi” ja totesi, että sen menestys sai muut studiot epäröimään tuottaa elokuvia kiistanalaisista aiheista, kuten sisällissodasta.

Ylistetty, Oscareilla palkittu elokuva

Poikkeuksellisen vahvojen henkilöhahmojen ja taitavasti rakennetun kuvauksen vuoksi Tuulen viemää on eittämättä ansainnut paikkansa romantiikan klassikkoelokuvana. Kriitikot kiittelivät eritoten pääosissa näytelleiden Vivien Leigh’n, Clark Gablen sekä Leslie Howardin suorituksia. Lisäksi Max Steinerin musiikki ja William Cameron Menziesin taiteellinen ohjaus keräsivät kriitikoilta kiitosta. New York Timesin kriitikko Bosley Crowther kirjoitti: “Se on elokuva, joka muistetaan vielä kauan sen jälkeen, kun monet muut viimeaikaiset tuotannot on unohdettu”. Hän lisäsi myös, että vaikka jotkin kohtaukset saattavat olla ylisentimentaalisia tai liian romantisoituja, elokuva oli kuitenkin nautinnollinen kokemus, johon katsojat saattoivat uppoutua täysin.

Tuulen viemää voitti kaikkiaan kahdeksan Oscar-palkintoa Oscar-gaalassa vuonna 1940 ja siitä tuli nopeasti kulttuuri-ilmiö. Vuonna 1989 kongressin kirjasto valitsi sen säilytettäväksi kansallisessa elokuvarekisterissä, sillä elokuva on “kulttuurisesti ja historiallisesti tärkeä”.