Valtasormus

Varmasti lähestulkoon kaikki iästä ja asuinpaikasta riippumatta ovat jo kuulleet 2000-luvun alussa ensi-iltansa saaneista J.R.R Tolkienin kirjoihin perustuvasta Taru Sormusten Herrasta -trilogiasta. Alkuperäiset kirjat on kirjoitettu jo hyvä tovi sitten, nimittäin jo 1954–1955. Silti tämä teos on vieläkin niin nuorten kuin vanhojenkin lukijoiden keskuudessa niin tunnettu, että ansaitsee ehdottomasti oman blogipostauksensa. Elokuvaversiot eivät suinkaan ole ihan näin vanhoja, sillä ensimmäinen osa on saanut ensi-iltansa 2001, toinen osa seuraten heti vuonna 2002 ja kolmas osa 2003. Tässä kuuletkin ilman liikoja juonipaljastuksia hieman ensimmäisestä elokuvaosasta.

tolkien

Taru sormusten herrasta kertoo mahtisormuksen vallan omaavasta Sauronista, jolla on kaikkia hallitseva sormus käytössään, ja hän pyrkii sillä saamaan koko keskimaan omakseen. Kauan sitten luotu valtasormus, jonka koko tarina on aikojen saatossa muuttunut myytiksi ja lopulta legendaksi, päätyy kuitenkin ensimmäisen kirjan alussa hobitin käsiin. Tästä alkaakin kirjan suuri seikkailu, taistelu valtasormuksen mahtia ja omistajuutta vastaan. Kyseessä on hyvän ja pahan vastainen taistelu, seuraten päähenkilöiden mukana heidän lujaa päättäväisyyttä, ja toisaalta myös heikoutta sormuksen mahdin edessä.

 

Ensimmäisessä kirjassa hobitit Frodo Reppuli ja Samvais ”Sam” Gamli pyrkivät kohti keskimaata mahtisormuksen kanssa palauttaaseen hyvyyden maan päälle, antamatta pahuuden mahdin voittaa. Keskimaahan kukaan ei kuitenkaan vapaaehtoisesti halua mennä, sillä se on erittäin vaarallinen alue, ja sormuksen lamauttava, ihmismieltä muuttava voima voimistuu, mitä lähemmäs Sauronin tornia tullaan. Sormuksenkantaja Frodo Reppuli onkin erittäin pahoillaan koko kohtalostaan päätyä osaksi sormuksen tarinaa. Hän kuitenkin luottaa vanhan ja viisan velho Gandalf Harmaan sanoihin, että emme voi vaikuttaa siihen, mitä eteemme tulee, emmekä läheskään aina halua kohdata kaikkia vastoinkäymisiä tiellämme. Voimme vain vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudumme niihin ja miten toimimme siinä tilanteessa.

 

He siis päätyvät jatkamaan matkaansa kohti pahamaineista keskimaata. He kohtaavat jo ensimmäisessä elokuvassa uskomattomia haasteita, ja he eivät olisi selvinneet niistä ilman useita muita henkilöitä, jotka auttoivat heitä matkan varrella omilla kyvyillään. He törmäävät matkallaan sormuksen alkuperäiseen löytäjään Klonkkuun, joka tietenkin havittelee ensin sormusta takaisin. Hobitit saavat kuitenkin Klonkun opastamaan heitä kohti keskimaata, ja vaarallinen matka jatkuu.

Tarina jatkuu seuraavassa elokuvassa, josta luvassa lisää ensi postauksessa, joten pysyhän kuulolla!ringg