psychoVaikka klassikkoelokuvat ovat laajasti tunnettuja ja viihdyttäviä, kaikki kriitikot eivät kuitenkaan aina ole samaa mieltä valtayleisön kanssa. Monet klassikotkin ovat saaneet kritiikkiä: joko elokuvan ohjaus ei pysy lähellä kirjan alkuperäistä juonta, elokuva on väärinymmarretty tai kriitikot eivät ole olleet samaa mieltä näyttelijävalinnoista.

  • Hohto

Vaikka Hohto onkin yksi tunnetuimmista teoksista niin romaanina kuin elokuvana, se ei kuitenkaan mukaile kirjan juonta niin kuin sen pitäisi. Kirjailija Stephen King, jonka kirjaan elokuva perustuu, ei pitänyt valmistuneesta elokuvasta, vaan vuosia myöhemmin ohjasi uuden version Hohdosta, Stephen Kingin Hohdon, joka mukailee kirjan juonta paljon paremmin. Kriitikot olivat samaa mieltä Kingin kanssa siitä, ettei elokuva tehnyt oikeutta kirjalle. Päänäyttelijä Jack Nicholson sai muun muassa kritiikkiä näyttelemisestään: “Mitä hullummaksi Nicholson tulee, sitä idiotimmalta hän näyttää.”

  • Psycho

Psycho on maailmalla tunnettu kauhuelokuva, joka tunnetaan kauhunhetkistään ja juonenkäänteistään. Valtayleisö rakastaa tätä klassikkoa, ja sitä katsotaan vielä vuosia sen ilmestymisen jälkeen. Kriitikot ovat kuitenkin kuvailleet elokuvaa “selkeästi pienibudjettiseksi” ja “kikkaelokuvaksi”, mutta tästä huolimatta yleisö rakasti elokuvaa alusta alkaen.

  • Godzilla

Vuonna 1954, kun elokuva ilmestyi, konsepti, jossa ydinvoimaräjähdyksestä syntynyt suunnattoman suuri lisko tuhoaa kaupunkia, oli maatajärisyttävä, uusi ja jännittävä. Godzilla on yksi tunnetuimmista klassikoista, eikä suotta: olihan elokuva ilmestyessään ainutlaatuinen. Vaikka elokuvassa itsessään ei ollut moitittavaa, oli elokuvan ilmestysajankohdassa kritisoitavaa: vain 10 vuotta aikaisemmin Hiroshimassa tapahtui koko maailmaa järistyttänyt ydinpommi-isku, joten monet tulkitsivat elokuvan olevan mauton.

  • Predator

“Arnold Schwarzenegger taistelee viidakossa ulkoavaruuden oliota vastaan. Oliolla ei ole mitään mahdollisuuksia. Eikä viidakolla. Eikä yleisöllä.” Vaikka on totta, etta elokuva kertoo miehistä, jotka taistelevat viidakossa aseiden laukaisujen seassa, eikä elokuva herätä syvempiä ajatuksia, ei sen ollut tarkoituskaan. Useat elokuvan arvostelut valittelivat sitä, että elokuvassa oli liikaa aseita ja tappeluita. Ja tämä olikin koko ongelman ydin: joko yleisö ymmärsi elokuvan tarkoituksen tai ei. The New York Times kuvailee elokuvaa “karkeaksi ja tylsäksi, muutaman yllätyksen sisältäväksi” elokuvaksi. Predator saavutti suuren suosion huolimatta siitä, että kriitikot eivät pitäneet elokuvasta.